.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

сряда, 20 март 2013 г.

Собственици на ВЕЦ

Игуменът на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий, си е наумил да прави собствена ВЕЦ на река Рилска. Планът му е до края на годината да го построи, дори вече бил осигурил финансиране. Плановете му обаче срещат яростната съпротива на кмета на Рила Георги Кабзималски.

„Докато съм кмет, в общината няма да се строят минивецове", заяви Георги Кабзималски. Той допълни, че по този въпрос има и решение на общинския съвет, който също е категорично против изграждането на вецове в един от най-живописните райони на страната. Игуменът Евлогий в същото време декларира, че ще инвестира 5,8 млн. лева в зелената енергия, които бил осигурил от международен фонд. 

Изграждането на минивецове среща все по-голям отпор, защото те се оказват изключително пагубни за природата. В същото време заявленията за изграждане на нови електроцентрали по реките растат като лавина, въпреки че голяма част от тях попадат в защитени зони от „Натура 2000″.

Еколози от Пиринско посочват фрапиращи данни. За 16 км дължина по поречието на река край Благоевград са издадени 15 разрешения, разкриват те.

Разполагаме с пълен списък на фирмите получили разрешения за изграждане на минивецове в Благоевградска област. На пръв поглед имената на собствениците им не са известни. Според местните еколози това са класически подставени лица. Официално е декларирал, че има минивец депутатът от БСП Кирил Добрев. Той е съсобственик на „ВЕЦ Топлика".

В Пиринския район иска да прави водни електроцентрали и съпругата на Николай Бареков. Фирмите „Стриим хидрострой" и „Хидро грийн инженеринг" на Евгения Барекова са обявили още през 2009 г, че искат да строят два минивеца. Единият е на река Бистрица, край село Вълкосел в община Сатовча, а другият – на река Туфча край Гоце Делчев. Тези райони попадат в защитени територии, но въпреки това Барекова е получила разрешителни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Еколозите са потресени от безхаберието на басейновите дирекции, които издават без проблем такива разрешителни. Допълват, че няма никакъв лимит за изграждането на минивецове, а още по-абсурдно е, че за тях не се изисква и процедурата по ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

Водните електроцентрали според източниците вече са увредили популациите от ручеен рак, видра и балканска пъстърва по реките Ощавска, Влахина, Ретиже, Катунска Бистрица, Кадиишка, Градевска и Благоевградска Бистрица в Пиринския регион. Местни неправителствени организации се оплакват, че пращат сигнали до МОСВ, но получават само формални отговори.

Известно е, че минивецовете носят огромни печалби на собствениците си. Ако АЕЦ „Козлодуй" продава един мегават електроенергия за около 30 лв., за същото количество ток от водните централи се дават 200 лева.

След като скочи цената на електричеството, тази огромна разлика вече ще се плаща от всички граждани.


Публикувано от в СКАНДАЛНО на 11.07.2012 14:54 /

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ