.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Частна ВЕЦ наводнява обработваеми земи на земеделски производители вече 6 години

24.01.2013 15:15 / Пловдив / Новини
Пловдив. Частна ВЕЦ в община Родопи наводнява обработваеми земи на земеделски производители вече 6 години, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на общината Пламен Спасов. Става дума за ВЕЦ "Лозята", край село Брестовица, водите на която ежегодно убиват земеделски насаждения. Стопанин на канала, по който минават водите от частната водноелектрическа централа, е „Напоителни системи". Във времето Брестовишкото дере, където са насажденията, функционира и като отводнителен канал - да отвежда събиращите се подпочвени води извън обработваемото поле. Но през ноември 2007 г. в канала потичат и отработените води на ВЕЦ "Лозята". Високото ниво на водата в канала започва да овлажнява прекомерно обработваемата земя. Засегнати са имотите на земеделските стопани. През годините експерти правят многократни проверки, предписания, предложения по сигнали на земеделците за повреждането на земята. На „Напоителни системи" и на инвеститора са дадени указания да облицоват канала в частта, която е успоредна на пътя Брестовица – Йоаким Груево, каза кметът. Въпреки всичко проблемите с овлажняването продължават. Днес в областната управа бе свикана извънредна среща по проблема и бяха дадени срокове за изготвянето на експертно становище за това как да се реши проблема.
Друга частна ВЕЦ, в същата община, наводни преди месец пътя Пловдив – Кричим, при село Устина и подкопа настилката. В момента там пътят е на чакъл и все още не е асфалтиран, заради което скоростта за движение на превозните средства е ограничена до 30 км в час. Там пропадна асфалтов участък от пътя. Самият път се стопанисва от Областно пътно управление Пловдив. Трябва да улегне чакъла и тогава да се асфалтира, каза кметът. Експертите вече са дали становище как да бъде решен трайно проблема там.
В община Родопи ще се строят и нови два ВЕЦ – а. Единият вече е започнат, този път очакваният резултат е положителен, каза Пламен Спасов. Едната централа вече се строи на язовир Въча, при село Кадиево. Ще бъдат изградени прагове, което ще помогне за повдигане на подпочвените води при селото, коментира Спасов.
Цветана ТОНЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ