.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

понеделник, 2 септември 2013 г.

ВЕЦ Ритлите до Лютиброд

Селата Люти брод и Ребърково - на бунт заради разрешително за ВЕЦ 
до важни исторически и природни уникати(28.08.2013, 08:23)

През май миналата година общинският съвет на Мездра позволи строежа на ВЕЦ срещу скалния масив Ритлите и в близост до селата Люти брод и Ребърково. Жителите на двете села случайно разбрали за проекта след публикуването му тези дни в Държавен вестник. По изготвения вече проект, водноелектрическата централата трябва да бъде изградена до 2015 г., но строежът още не е започнал.

В Люти брод е сформиран инициативен комитет срещу изграждането й. Хората са изумени кой и как е позволил да се случи такова нещо. Територията около Ритлите е защитена, Ритлите са природна забележителност, а след строежа на ВЕЦ-а местността ще се заблати. Има опасност да бъдат залети Черепишкият манастир и помпената станция, от която се снабдяват с вода Люти брод и Ребърково. В землището на Лютиброд е било изчезналото днес село Коритен. В местността Коритен има останки на четири църкви от различни периоди. В момента това е туристически обект, отворен за посетители, и има опасност той да бъде разрушен. От инициативния комитет се опасяват, че с изграждането на водната централа ще се наруши екологичният баланс. На Ритлите гнездят няколко двойки бели орли, които са защитени, които след ВЕЦ-а може да не останат там.

От инициативният комитет са алармирали редица институции, които са потвърдили, че проектът е законосъобразен. Кметският наместник на Люти брод Иван Коцев също е против стартирането на строежа. Чака се екологичната оценка, изготвена от регионалната инспекция по околната среда и водите.

Организирани са подписки в двете села, като в тази на Люти брод подпис са поставили вече 200 човека. Някои от тях не живеят в селото, но са категорични, че не трябва да започва строежът на ВЕЦ в района. Очаква се на следващата общинска сесия казусът да бъде обсъден.

В събота от 18 ч. ще бъде проведено общоселско събрание, а протоколът от него ще бъде предоставен на съветниците.

Ние ще посочим като пример един единствен факт. Така както всички власти единодушно написаха преди 6 години, че строежът на ВЕЦ "Калето" край Мездра няма да застраши с нищо природата, хората и реката, нещата са точно обратни. Жителите на Ребърково пропищяха от заливането на градините им, заблати се място около река Искър точно под път Е-79, което пък застрашава пътя от пропадане, на места реката е изчезнала от коритото си, а пейзажът е грозна гледка.

Към момента по река Искър има над 10 ВЕЦ.
Агенция Ню Вижън
Село се бунтува срещу строеж на ВЕЦ
Жителите на Лютиброд са пред бунт и гражданско неподчинение поради предстоящ строеж на малка водно-електрическа централа в околностите на селото. Според плана съоръжението е предвидено да се вдигне срещу една от най-големите забележителности в региона – Ритлите, разказаха хора от селото.
От 20 дни Лютиброд ври и кипи, според кмета на китното балканско село – Иван Коцев. Хората са уплашени.
„Площадката, на която ще се строи ВЕЦ-а, се намира точно между подхода към Рашов дол, Рилите и Черепишкия манастир. Това е местност, която се посещава от много туристи.”, съобщи Коцев. „Хората идват тук, за да видят природа. Ако искат да гледат бетон, ще си стоят в родните градове”, изказа мнение кмета на балканското село.
Именно по тази причина жителите на Лютиброд са организирали Инициативен комитет, който да се опита да предотврати застрояването на една от най-красивите части на Искърското дефиле. Тази събота в 18 часа е организирано общоселско събрание, на което ще се решава какви действия ще се предприемат занапред.
Хората се притесняват, че със застрояването на околностите на селото притокът на туристи ще секне. Иван Коцев смята, че туризмът дава основния поминък на лютибродчани. Всяка седмица в района идват стотици гости от София, Враца и други по-големи населени места. Отделно от това в района има над 18 пещери и е изключително интересен за много спелеолози. Друго съображение на местните, което ги кара да са против строежа е, че водоизточникът, откъдето черпят вода също се намира в района на строежа.
На въпроса дали смята, че инициативният комитет ще постигне нещо и дали ще се съобразят с мнението на хората в Лютиброд, Коцев каза: „Не смятаме, а се надяваме. Не можем дори да се надяваме, че ще се съобразят с мнението ни, но сме длъжни да опитаме”.
Решението за строеж на ВЕЦ срещу скалния масив „Ритлите” и в близост до селата Лютиброд и Ребърково беше взето през май миналата година от Общинския съвет на Мездра. Жителите на двете села случайно разбирали за проекта след публикуването му тези дни в Държавен вестник. По изготвения вече проект, водноелектрическата централата трябва да бъде изградена до 2015 г., но строежът още не е започнал.
Жители на врачански села недоволни заради планове за строеж на ВЕЦ-ове
Тя искат проектите да бъдат спрени, защото нарушавали екологичното равновесие
Поредна вълна на недоволство срещу изграждането на водно-електрически централи във Врачанско. Въпреки че строителство още не е започнало, хората готвят гражданско неподчинение и настояват проектите да бъдат спрени, защото нарушавали екологичното равновесие.
В мездренското село Лютиброд се предвижда строителството на централа на река Искър, край скалния феномен „Ритлите". Уникалната природа привлича много туристи и дори се ползва за декор на филмови продукции. Срещу намеренията да се излее бетон в реката се изправят от Инициативния комитет, който досега е събрал 200 подписа срещу ВЕЦ-а.
61170155

ВИДЕО


Освен от замърсяване на питейната вода, която захранва и съседното село Ребърково, хората се притесняват и че теренът за бъдещия ВЕЦ попада в две защитени зони на ПП „Врачански балкан".В романското село Караш водят война с инвеститора от осем години. В непосредствена близост е река Малък Искър, където са одобрени за строителство цели три ВЕЦ-а. Процедурите са съпроводени с имотни измами, твърдят местните, но по-страшното според тях е, че всеки опит за повдигане на водата би довел до изчезването й, тъй като районът е карстов.
„Тази част особено я наричат „морето на бедните”, ама не сте дошли в слънчев ден - двеста души, ако няма в това разстояние, с децата си, с палатките, кой ще ни оправдае, ако я съсипем”, казва Цветана Цанова, председател на Инициативен комитет - село Караш.
Въпреки че край селото няма следа от строителство, от комитета заливат институциите с възражения, за да опазят реката. В Лютиброд пък готвят гражданско неподчинение, тъй като проектът чака само доклада за ОВОС, за да стартира.
29.08.2013, 19:22

Ще допуснем ли да бъде бетонирана тази красота?
Ще допуснем ли една от най-красивите български реки - Искър да се превърне в "огърлица" от блата и бетон?
Колко още безумие може да понесе българската природа и българският народ?
Колко трябва да си безразличен към съдбата на две села и на едно от най-дивните кътчета на българската природа, за да разрешиш това да се случи?
Лютиброд, Ребърково и Черепиш не искат реката да бъде преградена и долината да бъде превърната в блато заради поредната ВЕЦ.
Подкрепете ни!

http://btvnews.bg/video/video/news/nedovolstvo-sreshtu-vets-ove-vav-vrachansko.html
Изпратено от doliash
Местоположение: с.Лютиброд, община Мездра
Видяна: 187
Харесвам Рейтинг: 12

Категория - Природа

олимпиец 31.08.2013 / 20:21
Категорично ви подкрепям! Мястото е уникално!
mili59 30.08.2013 / 11:08
безумие!!
az_geri 30.08.2013 / 10:51
Лудост е! Не умеем да ценим природата, и тя си отмъщава по-късно естествено.
yonelly 29.08.2013 / 20:40
Чудесна е природата покрай река Искър. Подкрепям ви напълно !
aitr 29.08.2013 / 20:31
Красиво е! И много ви подкрепям срещу поредното безумие!
xrisito73 29.08.2013 / 20:04
Красиво е!
Напълно ви подкрепям.
proton 239 29.08.2013 / 19:58
Подкрепям ви напълно! Губим тази уникална природа, ако това се случи!
tsekich 29.08.2013 / 19:51
Присъединявам се към вашия протест !!!
boro_4 29.08.2013 / 19:39
Доля и ние от Зверино ви подкрепяме.Над Зверино,към Елисейна също има проект за изграждане на МВЕЦ.Ако това стане реката съвсем ще се замърси.До момента по поречието на река Искър в Искърското дефиле са построени и се строят към 10 МВЕЦ. Ние,живеещите по поречието на най-дългата река в България ще бъдем потърпевши , за сметка на шепа забравили се печалбари, за които парите стоят пред здравето на хората.

 

Планини, реки, морета, резервати, цветя и всички природни забележителности, които са ви


24.08.2013, 05:13

Река Искър


Изпратено от antoniq_td
Видяна: 47
Харесвам Рейтинг: 2

Категория - Природа

 

БТВ 

 http://konkurent.bg/article/3499/sdrujenie-shte-spasiava-ritlite

В Лютиброд бе основано сдружение с нестопанска цел против изграждането на ВЕЦ срещу скалния масив Ритлите. Близо 130 човека участваха в общоселското събрание в събота вечерта, за да дадат мнението си. Срещата бе свикана от инициативния комитет и на нея присъстваха представители на световната организация WWF, кметският наместник Иван Коцев, както и местни политици. Само за седмица подписката против ВЕЦ-а е обединила над 420 човека. На събранието се взе решение за създаване на сдружение „За бъдещето на Лютиброд”. То ще бъде регистрирано по надлежния ред в едномесечен срок. Седемте човека, които влизат в него, ще си съдействат с различни организации и ще се борят против построяването на централа в района. Жителите на Лютиброд са обезпокоени, че Черепишкият манастир, скалният масив Ритлите, както и древното селище Коритен са застрашени.

  Мездренски села застават против строеж на ВЕЦ
Има опасност Черепишкият манастир да остане под вода и да изчезнат белите орли

Райна Тошева, 29 август 2013 15:17 


Две села по Искърското дефиле се обявиха срещу строежа на ВЕЦ срещу природния феномен "Ритлите", който се посещава от хиляди туристи.

Жителите на Люти бод и Ребърково са събрали вече 200 подписа и са алармирали всички възможни институции за екологичните беди, които ще докара централата. Според председателката на инициативния комитет Павлина Величкова съществува реална опасност да бъде залят Черепишкият манастир и помпената станция, която снабдява с вода двете мездренски села.

Местността "Коритен" с уникалния скален масив е защитена територия. Там се намират останки от четири църкви, които още не са проучени. В района гнездят и двойки бели орли, които са много рядък вид и може да изчезнат.

Фирма "Ритлите енерджи" обаче има всички разрешителни за строежа. Остава да бъде направена само оценка за въздействието върху околната среда.

Преди да преминат към гражданско неподчинение местните хора искат да убедят инвеститора да се откаже от строежа на това място. Те са го поканили на общото събрание, което ще се проведе в събота вечерта в Люти брод.

Протоколът от него пък ще бъде внесен в Общинския съвет в Мездра, за да преразгледа решението си от миналата година, с  което дава съгласие за изграждането на ВЕЦ-а.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ