.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

петък, 30 май 2014 г.

Изграждат рибен проход по Русенски Лом

от Bigfish.bg: http://bigfish.bg/news/novini/Izgrazhdat-riben-prohod-po-Rusenski-Lom.html

Природозащитници ще изградят рибен проход по река Русенски Лом и ще премахват баражи, които вече не се използват или не функционират.
Дейностите са част от проект, който вече изпълнява екоорганизацията WWF, каза за БТА Катерина Раковска, координатор на проекта "Свободни риби".

Екоактивистите ще проучват шест вида редки речни риби, които са защитени от екомрежата Натура 2000. Те ще вземат малки екземпляри от места, в които се докаже, че популациите са в много добро състояние и ще ги пренасят в подходящи условия, където са изчезнали.
Предвидено е и възстановяване на дънния субстрат, който е много важен за размножаването на рибите, отбеляза експертът.

Проектът, финансиран от европейската програма "Лайф", предвижда и работа с институциите, които отговарят за опазване на рибите и реките. Специален акцент е поставен на пречките пред миграцията на рибите - баражи, мини ВЕЦ, рибни проходи, които понякога не са изградени, както трябва, посочи Раковска.

Една от целите на проекта е да изготви препоръки за правилно изграждане на рибните проходи. Почти всички мини ВЕЦ имат, но тъй като няма конкретни изисквания какво да представляват тези рибни проходи, много от тях не функционират, коментира Раковска.
За изпълнение на проекта са ангажирани доброволци, които ще помагат в наблюдението на реките. Всички дейности трябва да приключат до есента на 2017 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ