.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

вторник, 29 юли 2014 г.

Божията милост пази река Рилска от вецове

С водосвет представители на цялото Рилско корито отпразнуваха съдебната забрана за строеж на централа в Бараково

Десислава Панайотова-Янкова
05.09.2010 
 
Вече и Божията милост пази река Рилска от лоши помисли и намерения за строежи на водни централи, които биха засегнали природата и ландшафта на цялата долина. С водосвет и свещички в ръка десетки представители на цялото Рилско корито отпразнуваха съдебната победа, с която Върховният административен съд наложи забрана за строеж на ВЕЦ в село Бараково.

Днешният ден се записа в историята с единомислието на хората и с това, че основният двигател на съпротивата срещу централите Методи Панайотов откри паметник.

„В него съчетаваме трите символа на Рилската долина. Двата камъка са правени някога от майстор Минчо за машините на Балабановата фабрика, която е давала живот на целия регион. Направени са от 5 вида пясък от реката и са по-здрави от дотогава използваните италиански камъни с вулканична лава. Най-отгоре сложихме един камък от реката, а отпред изписахме стих на поета Биньо Иванов, който е роден тук”, обясни развълнувано Панайотов.

Съученикът и приятел на поета и настоящ треньор по баскетбол Георги Шиков откри каменна плоча, която упоменава, че крайречната улица вече носи името на Биньо Иванов.

Местният отец Светослав Кючуков отслужи водосвет и напомни на миряните, че Бог е създал природата съвършена и наша задача е да я пазим.

„Има ли вода-има живот, няма ли вода-няма живот. Затова, дай Боже, тази река никога да не пресъхва”, каза отецът преди да поръси за здраве присъстващите.

Методи Панайотов благодари на кмета на съседното село Пороминово Венелин Петров, благодарение на който населението разбра почти в последния възможен момент за обжалване намеренията на инствеститорите. Благодарности получи и Ангел Велинов, който въпреки че не е местен, даде голяма подкрепа на съпротивата. В края на официалните изказвания обаче всички присъстващи напомниха, че най-голяма заслуга за победата има самият Методи Панайотов, затова и той получи камари цветя и искрени поздравления.

Сред гостите на празника бяха синът на Биньо Иванов, както и председателят на ОбС-Дупница Явор Тодоров и синът му Орлин.
Фоторепортаж вижте в „Денят в снимки” 

Предстои забрана за строителство на нови водноелектрически централи под Рилския манастир. Това предвижда планът за управление на Защитената зона „Кочериново", който ще бъде разгледан от екоминистерството.
Зоната обхваща 2434 ха от землищата на градовете Рила и Кочериново и селата Стоб, Бараково, Пороминово и Дъбрава. В момента в района има пет малки електроцентрали - ВЕЦ „Калин" с мощност 4 мегавата, ВЕЦ „Каменица" - мощност 3,200 мегавата, ВЕЦ „Пастра" (5,400 мегавата) и ВЕЦ „Рила" (10,4 мегавата)…

Преса, 07.06.2014, стр.11 
 
Кочериновското село Пороминово отново стана обект на внимание, след като се разбунтува срещу общината. Местните жители настояват селото да премине към община Благоевград. По този повод вече тече събирането на подписка.
На провело се общоселско събрание в Пороминово е решено селото да премине под шапката на община Благоевград. Съгласно Закона за териториално-селищното устройство 25% от близо 350-те местни жители трябва да подкрепят идеята. Инициативен комитет започва събирането на подписка за отделянето на село Пороминово от община Кочериново. До месец ще стане ясно дали ще бъдат събрани необходимите 25% за да бъде извършена тази промяна. Административният център Кюстендил е далеч от Пороминово. Това е една от причините местните хора да настояват селото да премине към Благоевград, който се намира само на 8 километра. Ще припомним, че конфликтът между двете общини не е нов. Още през февруари тази година жителите на кочериновското село Пороминово заплашиха с гражданско неподчинение заради намерението за изгражданет
о на мини ВЕЦ-ове по протежението на река Рилска. Над 400 души изпратиха жалба до тогавашния министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Басейнова дирекция е дала разрешително за ползване на водния обект река Рилска за изграждането на мини ВЕЦ-ове. Въз основа на това решение Инициативен комитет – село Пороминово, Българското дружество за защита на птиците и Зелени Балкани са изпратили възражение до МОСВ.
Заради това и други проблеми кметовете на Пороминово и Кочериново са в почти непрекъсната вражда, обвинявайки се взаимно. Според кмета на Кочериново Костадин Катин въпросите са с политически оттенък.
Според жителите на селото пък кметът на Кочериново си отмъщава заради това и е спрял редица полезни проекти, както и изграждането на канализация.
 


Водни миницентрали по река Рилска
Частни дружества и фирми от София, Дупница и Благоевград имат планове за построяването на 5 мини ВЕЦ-а по река Рилска, съобщават от общинските управи в Кочериново и Рила.

Мощността на централите е до 1 мегават, като искането е за ползване на до 5 хил. л вода за секунда. 4 от тях се планират в равнинната част на реката при селата Стоб, Пороминово и Бараково, както и в местността Крашевица в посока към Рила.

Мини централа ще се строи и под атрактивния Дяволски водопад край с. Пастра на път за Рилския манастир. По неофициална информация инвеститорът е рилчанин.
В някои от селата будните хора са категорично против проектите за мини ВЕЦ-ове по реката. На места организирали подписки, внесли и жалба в екоминистерството.
“Водите на реката ще се вкарват в 3-километрови канали, за да задвижват турбините - така е по проектите. Някъде към 10 километра от река Рилска ще отидат под земята. Хората ще останат без вода за напояване, след като е поискано водоползване на такъв голям дебит. Категорично против сме да се правят тези централи”, каза кметът на с. Пороминово Веселин Петров.
Реакции имало и срещу ВЕЦ-а под Дяволския водопад, споделя игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий.
“Няма никакво нарушаване на процедурите по кандидатстване за строеж на ВЕЦ-ове по реката. Пък и перспективата е да се добива еленергия, без да се допускат екологически замърсявания, за каквото става въпрос в случая. Аз дори зная, че ВЕЦ-овете по Рилска река ще са 7, не 5”, отбеляза кметът на Кочериново инж. Константин Катин.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ