.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

сряда, 20 септември 2017 г.

Убийството на река Въча


> Утре - 21.09.2017г, четвъртък, в центъра на град Кричим група риболовни сдружения организират протест срещу умишленото убийство на река Въча.
> Убийството се извършва по нареждане на кмета на гр.Кричим под фалшивия предлог, че ще се чисти коритото на реката, в което изобщо нямаше нищо за чистене.
> Като цяло, дори и да имаше нещо за чистене, то можеше да се извърши без реката да бъде пресушавана - през 2004г. почистиха коритото на река Марица в Пловдив, без Марица да бъде пресушена.
>
> Убийството на река Въча се изразява в пълното пресушаване на коритото в гр.Кричим и надолу по течението. То е извършено от кмета на Кричим в съучастие с НЕК ЕАД, с изричното съгласие на МОСВ. Едновременно с това е унищожена и Защитена зона по Натура 2000 - "Река Въча - Тракия" по директивата за местообитанията на ЕС, която се обитаваше от защитени и приоритетни видове за опазване в реката.
> Вследствие на пресушаването тонове умряла риба остана по сухите камъни, което предизвика пиршества в махалите по поречието. Освен умрялата риба, бе събрана с камънье и дърве и малкото оцеляла риба в локвите по реката.
>  За описаното можете да се уверите от прикачените снимки към това съобщение.
>
> От понеделник насам реката е пресушавана от 8.00 часа всяка сутрин, до 18.00 часа всяка вечер.
>
> По този начин се постига двойна полза - за кмета на Кричим, който ще изхарчи едни пари за фиктивното чистене на коритото /които ще си раздели с наетата фирма/, и едновременно НЕК ще си оправя съоръженията
>
> Съучастието на НЕК ЕАД се изразява в спирането на водата, която се изпуска от каскадата Доспат - Въча, за може да се извърши ремонт и на съоръженията на НЕК.
> За всичко това престъпниците са уведомили Басейнова Дирекция Източно Беломорски Район - Пловдив /БДИБР/ и МОСВ и престъплението е извършено със съгласието на тези учереждения. Нещо повече - на зеления телефон на БДИБР и в изричен доклад до МОСВ риболовците още в неделя предупредиха, че реката ще бъде пресушена.
> В понеделник по обяд е извършена проверка на сухата река от БДИБР. Експертите са разгледали сухото речно корито и са си тръгнали удовлетворени от добре свършената работа...
>
> ОБАЧЕ - Законът за водите казва, че осигуряването на водните количества за оводняване на коритата на реките се осигурява приоритетно! Независимо какво се върши в коритото или по бреговете на реката, Тя Трябва Да Тече!
> Ето защо се организира протестът, като ще се търси отговорност от всички замесени лица - кмета на гр.Кричим, ръководството на НЕК ЕАД и ръковдството на БДИБР и на МОСВ.
>
> Под вещото ръководство на новия министър Нено Димов /Дюшека/ в МОСВ цари такава анархия, каквато никога не е била!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ