.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

петък, 20 октомври 2017 г.

Многоцелеви доклад за опита в изграждането на рибни проходи

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка - гр.София за спасяване на българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, представяме доклад относно посетена преграда и изграден рибен проход на река Шпрее, Германия. Молим да разгледате внимателно, защото от видеото може само да черпим безценен опит.


Докато така необходимата Наредба за рибните проходи и работната група по изготвянето ѝ са в абсолютен застой, продължаваме нашата кампания за информиране на всички по проблемите свързани с ползването на водите и методите за преодоляването им.


Днес представяме на вниманието на всички видеоклип заснет от нашия член Пенчо Пандъков, който е в Германия - държава, в която почти всяка капка вода се ползва и регулира. Видеото е заснето на река Шпрее, в близост до Берлин, където има сложна система от водоплавателни канали и бентове, изградени по реките. Бентовате са снабдени с рибни проходи и както може да се види от клипчето, немците са помислили как максимално да намалят неблагоприятното въздействие от изграденото от тях съоръжение.


https://www.youtube.com/watch?v=p_C22Mqg36g&feature=youtu.be


Пенчо прави адекватен коментар в самото видео, така че гледайте. Краят на клипа е отрязан поради технически причини, но това, което Пенчо коментира в края е: "За разлика от българските хидроинженери, немските се стремят да направят колкото се може по-нисък бент на реката и че за 1 м разлика във височините са изградили рибен проход дълъг 100 метра"


Пенчо е хидробиолог, член на Сдружение "Балканка" и пребивава в Германия по стипендиантска програма на Deutsche Bundesstiftung Umwelt (Национална федерална фондация за околна среда), www.dbu.de , и IGB Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries в гр.Берлин.


Призовава ме Ви за пореден път: Престанете с безмислените експериментите по родните реки и подновете работната група за рибните проходи !


Предварително благодарим за проявеното внимание!



--



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ