.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

неделя, 3 декември 2017 г.

Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро


Не е по наша вина, твърди Васил Тасев, управител на съоръжението за производство на ток
08.02.2017   |   10:11
Прочетена: 984   |
Коментари: 9
Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро
Снимка: Пътят под жп моста е осеян с дупки и лед
Автор на снимката: Слави КАЛИНОВ, Марица.бг

Пътят под жп моста на Кадиево в близост до малката централа за производство на ток се е превърнал в езеро. Водата достига 15 см. Автомобилите все още минават под моста, но за пешеходците това е невъзможно, алармира кметът на селото Костадин Ангелов. Според него причината е минивецът в близост. Проверка на „Марица" на място установи, че пътят под моста действително е наводнен след започналото топене на снеговете. Дупките по трасето са пълни с вода, а между тях могат да се видят заледени островчета. Точно под моста от процепи в асфалта извира вода, видя екип на "Марица".



Управителят на "НАТ 2004" Васил Тасев категорично отрече причина за наводняването на пътя да е мини ВЕЦ-ът. Дружеството управлява централата край Кадиево.  Пред „Марица" Тасев обясни, че по предписание на общината е направил 300 метра тръби и шахти за отвеждането на водата. Според Тасев въпросният път не отговоря на изискванията. Той е коларски и в миналото е  изграден под нивото на реката. Поради тази причина при всеки дъжд и снеготопене въпросното трасе се наводнявало.



Изграждането на минивеца в Кадиево бе прието с противоречиви чувства в селото. Едни погледнаха на него като на сериозна инвестиция и атракция заради изграждането на водно огледало, което е част от съоръжението. Други пък заплашиха с протест и живи вериги още при строителството му.   



През август 2014 г. Марийка Иванова от Кадиево, чиято къща е на метри от минивеца, обяви, че по къщата са се появили пукнатини от горе до долу. През процепите се виждали небето и реката. Тя бе пуснала жалба и до прокуратурата. Съседката на Иванова - Иванка Бозева, пък обяви тогава, че с изграждането на мини ВЕЦ-а водата в кладенеца изчезнала, защото подпочвените води паднали.  



Инвеститорът и община Родопи приеха обвиненията като несериозни. За администрацията Тасев е един от близо десетте големи инвеститори на територията на общината. В мини ВЕЦ-а в Кадиево са вложени 5 милиона евро. Инвеститор на обекта е  „Нат 2004" ООД с управител Васил Тасев. Съоръжението се намира в коритото на река Въча и е първият мини ВЕЦ в България, получил отстъпено право на строеж от Министерски съвет. ВЕЦ-ът  произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. При строителството бе изградена бетонна стена в коритото на Въча, в която бе поставена турбината. Според инвеститора тази технология гарантира, че няма да доведе до засушаване и нарушаване на екологичното равновесие. Напротив - подпочвените води ще се покачат, кладенците на селото ще се напълнят и хората ще могат да поливат, обясни още при строителството Васил Тасев. Днес той твърди, че това се е случило. Минивецът не само че не е причина за падането на подпочвените води, но напротив - той е помогнал местните да копаят кладенци и да вадят вода само на 30 метра.



В района обаче се говори, че заради трите минивеца в поречието на Въча от язовира цяло лято се изпуска целево вода, за да въртят турбините. Това била и една от причините в момента нивото на съоръжението да е близо до мъртвата точка.   


Кой е Васил Тасев и „НАТ 2004" ООД?  

„НАТ 2004" ООД е регистрирано в Девин с предмет на дейност  - вътрешно- и външнотърговска дейност, внос, износ, електропроизводство и др. Негов управител е Васил Тасев, а собственици са Букет ООД, Емил Ангелов и Николай Колев, сочи справка в ДАКСИ. Тасев участва още в управлението на 10 дружества с различна дейност. Също така е един от управляващите Сдружение Асоциация за възобновяеми енергийни източници. Той е представител и в борда на директорите на известното „Делтасток управление на активи" ЕАД.  Дружеството се занимава с управление на инвестиции.



Васил Тасев е роден в град Сандански. Завършил е Техническия университет в София със специалност Автоматизация на производството. По-късно завършва и Университета за национално и световно стопанство със специалност Международни икономически отношения, като придобива и магистърска степен по Публична администрация. Васил Тасев има над 8 години банков стаж като счетоводител и валутен дилър. Той е специализирал фючърси и опции на Chicago Mercantile Exchange, САЩ, както и валутни операции в Германия. Според запознати Тасев е от близкия кръг на служебния министър-председател Огнян Герджиков. Герджиков присъства и на откриването на мини ВЕЦ-а.



Още два мини ВЕЦ-а работят на територията на община „Родопи". Лозята е разположен на напоителен канал в района на Брестовица, който стана причина за сблъсък с един от фермерите в района. Павел Джингаров обвини собствениците на минивеца, че не са облицовали канала, който ползват за отвеждането на отработените води, и по този начин са предизвикали унищожаването на част от лозята му. По-късно конфликтът бе разрешен между двете страни. 



"Лозаята"  се управлява от „Брестиом" АД. Акционерното дружество е регистрирано в София с предмет на дейност изграждане и експлоатация на малки водни електрически централи. Управлява се от борда на директорите, в чийто състав влизат Михаил Тодоров, Филип Фотев и Юнион Електрик  ЕАД. Юнион Електрик ЕАД е мажоритарен собственик на 11 дружества, чиято дейност е изграждане и експлоатация на малки водни електрически централи. Те се намират в Етрополе, Долни Лом, Благоевград, Якоруда. Също така и в района на Брестовица - Мини ВЕЦ "Лозята" и Лозята-2" . Интересното е, че мощната „Юнион електрик" е подразделения на „Юнион груп".  Дружеството се създава през 2001 година с цел управление на мажоритарния пакет акции на „Юнионбанк" АД. В екипа му е и един от най-богатите мъже в страната ни - Светослав Радев, и брат му Иван.  Двамата мъже от Троян са основатели и съсобственици на Юнионбанк, чийто контролен пакет продават през 2006 г. на унгарската финансова група МКБ (която пък е подразделение на Байрише Ландсбанк - банка №1 в германската провинция Бавария). В момента братя Радеви притежават по 25% от капитала на дружеството „Юнион груп" ООД, активите на което според одиторския доклад за 2008 г. възлизат на малко над 115 млн. лв. (15% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а останалите 35% - на другите двама съдружници на братя Радеви и на по-малки акционери). Пак според одиторския доклад печалбата на дружеството за 2008 г. е била 7 млн. лв.



През 2009 г. жълтите сайтове обявиха, че най-богатата българка Петя Славова се омъжва за Светослав Радев в италианския си палат в Италия.  Двамата се появиха за пръв път официално в обществото под ръка на коледния бал на инвеститорите в туризма във Военния клуб на 20 декември 2007 г. 


ПОЗИЦИЯ

Не знаех за наводнения път. Това беше стар проблем и възложихме на собствениците на мини ВЕЦ-а да направят шахти. Есента ми докладваха, че всичко е изпълнено, коментира пред "Марица" кметът на Родопи Пламен Спасов. Той уточни, че жалби срещу дейността на съоръжението в общината няма. Инвестицията е една от 10-те най-големи на територията ни, обясни Спасов и допълни, че недоволните в селото са двама-трима души, които преди време се опитали да изнудват собствениците на минивеца. Заради необходимостта от изграждането на обслужващ път дружеството трябвало да купи частна земя в близост до съоръжението. Собствениците поискали внушителна сума от Тасев, равна на по два апартамента в Пловдив. Той отказал да я плати и тръгнал по стандартната процедура за обезщетение, разказа Спасов./Марица.бг

Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро
Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро
Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро
Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро
Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро
Пътят до минивеца в Кадиево се превърна в езеро

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ