.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

понеделник, 10 декември 2018 г.

Доклад на сдружение Балканка относно съвместни действия с МОСВ, тежки загуби на съдебни битки заедно с БДДР и проверки на триторията на БДИБР.

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички държавни органи, представям на Вашето внимание доклад по въпросите от заглавието.

 

На първо място информираме всички получатели, че сме загубили делото за ВЕЦ Луна на река Ботуня, както очаквахме.

Можете да се убедите в това от следния линк:

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/e58c11e7cf55f7abc2258357006639ac?OpenDocument

 

Сега ще припомним за какво беше отнето разрешителното на тоя ВЕЦ - ето за ей това:

https://dams.reki.bg/0161-dam/2016-09-21

 

Един от получателите тогава обеща на местните хора, че ВЕЦ Луна НЯМА да работи никога повече и те му подариха кошница грозде от благодарност.

Сега да отиде пак там и да поеме някой друг ангажимент, като преди това върне кошницата, че хората си я искат!

От друга страна, същият получател в момента е в позиция, която му позволява да оправи законодателството по такъв начин, че за подобни престъпления да се отнемат разрешителните непоклатимо, завинаги!

 

Защото най-лошото е, че сега всеки ВЕЦ ще може да направи същото престъпление и да се отърве САМО с 30 000 лева глоба - на колкото навремето Административният съд Враца намали глобата.

 

Разбира се, този случай сега ще влезе на първо място в следващата ни жалба до ГД Околна среда на ЕК, като пример за нарушение на РДВ, която изисква глобите и наказанията да обезсърчават нарушителите, а не да ги поощряват.

 

 

На второ място поздравяваме БДЗБР за това, че е издала отрицателни становища за допустимост на ВЕЦ Бистрица 1 и 3 на злощастната Благоевградска Бистрица.

https://www.wabd.bg/docs/plans/StanovishtaZaDopustimost/p01_356_3.pdf

https://www.wabd.bg/docs/plans/StanovishtaZaDopustimost/p01_357_3.pdf

 

Браво на БДЗБР!

Ние все пак сме длъжни да Ви уведомим, че заедно със CEE Bankwatch Network, в момента изготвяме жалба до ЕБВР във връзка с отчитането или не на кумулативни ефекти за каскадата Благоевградска Бистрица, състояща се от осем парчета, заедно с още шест бъдещи ВЕЦ-а навремето на същата река и притоците. Тези шест парчета са били известни, когато е одобрявана каскадата БЕЗ ОВОС и ОСВ. Тоест някой е излъгал навремето ЕБВР, че всичко е наред и те са финасирали каскадата в тежко нарушение на собствените си правила за екологична и социална политика /ESP/. 

 

На трето място благодарим на МОСВ за писмото до кмета на Пловдив в потвърждение на наше предупреждение за река Марица. Прикачили сме писмото, с надеждата и останалите БД да имат предвид подобни съображения, ако случайно някой друг кмет им поиска да разрешат подобно ИП - да се застроява коритото на някоя река. 

Молим, БДИБР да ни информират като заинтересована страна, когато решат да издадат разрешитеното за ползване, което те ще издадат неминуемо, въпреки повелите на здравия разум.

Като пуснат обявлението на сайта си, молим да ни изпратят линк, за да не изтървем срока за обжалване. Към останалите мотиви, прекрасно обосновани в писмото на МОСВ, ще добавим и още един - какво ще правите в БДИБР, ако не дай Боже някой ден падне някое детенце в така нареченото кюне? Имате подобни случаи във Вашия РБУ, уважаеми от БДИБР - например на канала за ВЕЦ Лозята 2 и там усилено нищо не правите...

 

Обръщаме внимание също така на БДИБР за кой ли път вече, че в момента на изготвяне на този доклад - 09. Декември 2018 последното им публикувано становище за допустимост е от 26 Октомври. След известен период на нормално качване на становищата, отново е налице известна свенливост за споделяне на тези техни творби със заинтересованата общественост, но така не ни се дава шанс да ги похвалим навреме, когато открием поводи за това.

 

На четвърто място в доклада представяме резултатите от проверката ни на територията на БДИБР - Триградска и Чаирска река, извършена на 07.11.2018.

На Триградска ВЕЦ Гьоврен спазваше някакви полуусловия за минимален полуотток, затова не сме качили снимки на сайта.

 

ВЕЦ Чаир дере на едноименната река при маловодие не изпускаше Нищо. В реката под водохващането прицърцорва половин литър на час, който съумява да избяга през пукнатини в баража и лоши уплътнения на рибния проход, но нищо повече. Самият рибен проход продължава да си е просто нормално глупав, без да се конкурира с някои върхови постижения на територията на БДИБР, например по Давидковска Малка Арда и т.н..

За описаното можете да се убедите от данните, качени на нашия сайт:

https://dams.reki.bg/0318-dam/2018-11-07

 

Накрая молим, по този доклад да не се извършват проверки, които да докажат, че всичко е наред, защото нищо не е наред.

Обаче настояваме БДДР да обжалва пред петчленен състав на ВАС решението на тричленния състав за ВЕЦ Луна.

 

А какво точно би могъл да направи този, който обещаваше, че ВЕЦ Луна няма никога да работи, нямаме ни най-малка идея. Може би малко да се попромени ЗВ в частта за наказанията и глобите, освен ако не искаме прекалено много...

 

P.S.

Извиняваме се, че на 07.12.2018г не обядвахме срещу 1200 лева на една маса заедно с министър Димов и комисар Велла, но в рамките на кореспонденцията ни по наказателната процедура срещу България за нарушения на РДВ, от ГД Околна среда ни уведомиха навреме, че комисар Велла нямало да дойде и ще бъде заместен от Джоана Дрейк, а това вече не си струваше. Иначе се очертаваше един много интересен обяд.

Запазваме си правото за някой друг път...



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ