.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

вторник, 11 декември 2018 г.

Кратък доклад на сдружение Балканка относно съвместни действия с МОСВ по въпроса за екологичната катастрофа, която предстои в Кюстендилско

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички държавни органи, представям на Вашето внимание проучването на клуб Балканка за състоянието на водите на река Караманичка непосредствено под мината Караманица в Босилеградско.

https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/REKA_KARAMANICHKA.pdf

 

Изследвахме водите и дънните утайки в коритото на реката. В проучването е дадено и обяснението защо все още отровите не са стигнали до Драговищица, но прогнозата е наистина потресаваща. Просто защото река Караманичка - Голема потъва в пукнатинните подземни води и после пак се появява на повърхността, и водата е все още филтрирана засега.

 

Обаче състоянието на подземните води никой не го е проучил, а и филтрирането няма да трае вечно. Не е нужно да си мозъчен хирург, за да е ясна прогнозата..

 

И междувременно днес гордият Министерски Съвет, с Ваша помощ е издал разрешителното за проучване за добив на метални полезни изкопаеми, тоест злато, в територия от 200 квадратни километра - Злогош - на изток над Босилеград.

 

По тоя повод бихме искали неуверено да Ви питаме - Вие имате ли сърца? Моля, вижте там отляво дали тупка нещо? Кръвно налагане сигурно имате, но това не е доказателство.

 

Ако все пак откриете бледи следи от някаква остатъчна сърдечна дейност, моля, да се запознаете с геоложките данни за Пенкьовскиянавлак.

В документа, на стр.115 ще видите, че съдържанието на арсен в близост до с. Добри дол достига 397 грама на тон руда.

А това просто значи, че още при проучването ще бъде отровено подземното водно тяло.

 

Иначе благодарим за един отговор, който получихме на първия ни сигнал за катастрофата в Кюстендил. Отговорът представлява много добра демонстрация как си затваряте очите и си измивате ръцете, за да достигне дотам, че едва ли не почти сте открили живот в река Струма под язовир Пчелина?

И че това или онова било в неизвестно химично състояние? Ами като е неизвестно, да го бяхте проучили бе!

 

Ето Ви малко данни за състоянието язовир Пчелина и на река Струма под него:

https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/Pchelina-Struma%20FINAL.pdf

 

Вие тоя доклад го знаете много добре, даже го бяхте цитирали на едни рибарчета от Пернишко, като ги излъгахте, че според доклада всичко било наред!

 

И пак добре че не ни цитирахте ей тоя пасквил, който сте го финансирали и "одобрили", че сте го и наградили даже:

https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/1452085663_1.doklad_esenen_monitoring_dragovishtitsa.pdf?fbclid=IwAR1frpV-gUXkAdld5DI9C41tYUlb6yENa_OwzfG6kgFGT-vygO6BFvQrx0c

 

Тия хора не правят разлика между балканска пъстърва и сивен, но по-лошото е, че и Вие не я правите, щом сте го одобрили. И нито дума в него за мините Караманица и Благодат в Босилеградско? Чудно докога ще си вярвате?

 

Както и да е. Ние Ви обещахме също така, че ще Ви покажем по най-популярното телевизионно предаване у нас. Ето първия репортаж:

https://www.glaspress.rs/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80/?fbclid=IwAR1BuElsWj6rvXhtlde8fHa0v37LRY29uxEyq7w9QdNIq2YWdwzvNRmg5mc

 

Предстоят поне още пет.

 

Накрая Ви обещаваме също така, че с доклада на НПМ БАН ще сезираме прокуратурата за Вашето съучастие в унищожението на река Струма в ЗЗ Земен по директивата за местообитанията, което представлява престъпление по чл.278в на НК. Престъплението е извършено от РИОСВ Перник, която е преценила, че няма да има увреждане, пък то има, в съучастие с МОСВ, които са издали разрешителното за водовземане от язовир Пчелина, който е от комплексните и значими язовири в страната.

 

И Ви обещаваме в скоро време един малък протест, този път заедно с местните хора от Босилеградско и Кюстендилско. Поводът е Вашето бездействие по отношение нарушенията на Конвенцията от Еспоо и Конвенцията за защита и използване на трансграничните водни течения и най-вече за това, че разрешихте мината Злогош.

Накрая за всеки случай - моля, вижте отново дали тупка там нещо отляво?

Дано да намерите някой отговор пред тия хора, особено от Босилеград, защото питейните водоизточници на града са на хребета непосредствено под площта Злогош, която върви по границата ни с РСърбия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ