.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

вторник, 27 август 2013 г.

Села от Искърското дефиле на бунт срещу нова ВЕЦ


Строителството на нова ВЕЦ на р. Искър ще наруши екоравновесието край скалния феномен "Ритлите", смятат жителите на околните села. Снимка: Валери Ведов
Две врачански села са готови за бунт и блокада на международния път Е-79 след решение на общинския съвет в Мездра, което позволява строежът на ВЕЦ срещу скалния масив Ритлите. Мястото за изграждането на ВЕЦ на река Искър на фирма "Ритлите енерджи" е в близост до селата Люти брод и Ребърково. Жителите на двете населени места не били уведомени за проекта и случайно узнали за него.
В Люти брод вече действа инициативен комитет срещу изграждането на централата, защото е в защитена територия. Ако ВЕЦ-ът бъде построен, местността ще се заблати. Има опасност да бъдат залети Черепишкият манастир и помпената станция, от която се снабдяват с вода селата, алармира Павлина Величкова, председател на комитета. Тя допълни, че в землището на Лютиброд се е намирало изчезналото днес село Коритен. В местността Коритен са намерени останки на четири църкви от различни периоди. В момента това е туристически обект, отворен за посетители и има опасност той да бъде разрушен.

От инициативния комитет се опасяват, че с изграждането на водната централа ще се наруши екологичният баланс. На природния феномен Ритлите в Искърското дефиле гнездят няколко двойки бели орли, които са защитени и според еколозите има опасност те да изчезнат.

По изготвения вече проект, водноелектрическата централата трябва да бъде изградена до 2015 г., но строежът още не е започнал. От инициативният комитет са алармирали редица институции, които са потвърдили, че проектът е законосъобразен.

Жителите на Ребърково също са против стартирането на строежа и очакват екологичната оценка, изготвена от регионалната инспекция по околната среда и водите. Организирани са подписки и в двете села,а хората заплашиха, че ако не бъдат чути, са в готовност да блокират минаващия наблизо международен път Е-79 от София през Мездра за Враца.

Коментари 2

Сортирай по:

45
Ако нещата стигнат до блокиране на пътя, свиркайте, ще дойдем от другия край на страната. Не разрешавайте строителството на каквито и да са ФЕИ, ВЕИ и т.н. Вдигайте повече шум, та олигарсите да се стреснат поне малко.

26
Да питат Бойко защо го разреши, защото разрешението не е отсега!! Хахахахаха!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ