.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

петък, 30 август 2013 г.

В Девин си продават колите, няма нафта от “Цанков камък”

25.05.2011 14:18; Валентин Хаджиев; 9460; 3;

в. 24 Часа
Намаляха кражбите на нафта от "Цанков камък", след като фирмата оцвети горивото. СНИМКА: АВТОРЪТ

Дизеловите автомобили се продават масово в Девин и околните селища, след като секна авантата с крадена нафта от мегаобекта "Цанков камък".

В продължение на 6 г. се изпокрадоха десетки тонове дизелово гориво от обекта и автомобилите на нафта бяха на особена почит. Сега в района се търсят бензинови коли и най-вече такива с газови уредби, тъй като метан станция няма.

Австрийската компания "Алпине бау" се принуди на четвъртата година от строителството да използва стария номер от социалистическото ни минало, когато държавните коли се движеха с оцветена нафта, за да спре кражбите на дизел от яз."Цанков камък". "Алпине бау" оцветяваше нафтата в синкавозеленикав цвят. Австрийският строител направи и няколко вътрешни бензиностанции в обекта с директна доставка на гориво от Австрия, за да спре кражбите, но работниците с хитрости пак успяваха. "Колите вървяха като щурави, защото тяхната нафта бе доста по-хубава от нашата, дето трябва да броиш по 2,50 лева за литър", коментира автотърговец.

След въвеждането на превантивната мярка компанията отчeте спад на кражбите на гориво в сравнение със започването на строителството. Само заловените от полицията откраднати количества са над 20 тона, сочи статистиката.

Полицията и прокуратурата обаче все още са засипани от куп преписки за кражби на нафта от обекта. Крадците с по-дрeбни количества от по 20 и 40 литра минават с глоби, но по-крупните - с по над 200-300 литра, влизат в съда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ