.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

четвъртък, 29 август 2013 г.

умряла риба в река Янтра при бента преди хълма Царевец

29 Август 2013 | 14:23 Експерти на РИОСВ – Велико Търново провериха сигнал за умряла риба в река Янтра при бента преди хълма Царевец
Вероятна причина е изтичането на непречистени отпадъчни води през преливника на градския колектор „Мармарлийско дере"

 

Експерти на РИОСВ – Велико Търново, съвместно с Регионалната лаборатория при ИАОС, незабавно извършиха проверка на място във връзка с получен сигнал на 28 август за умряла риба в р. Янтра при бента преди Царевец.
При огледа на реката в участъка от моста за ЖП гарата до бента преди Царевец се установи наличие на отделни екземпляри риби от различни видове и размери.

Направените измервания показаха ниско съдържание на разтворен кислород във водата и нормални стойности на показателя рН. Не се установи химическо замърсяване на водата от промишлени източници. Вероятната причина за замора е изтичането на непречистени отпадъчни води през преливника на градския колектор „Мармарлийско дере" в  района на южния пътен възел след проливния дъжд вечерта на 27 август.  Постъпването на голямо количество органика в реката в този участък е довело до бързото изчерпване на разтворения кислород и е предпоставка за измиране на рибата.

По същата причина в този участък на реката беше констатиран замор на риба и на 31 юли 2013 г. След технически оглед и инспекция на канализационните съоръжения, специалистите на „ВиК Йовковци" ООД са установили  затлачване на аварийна шахта, след преливник на колектор „Мармарлийско дере", като най-вероятната причина за това са строителните дейности по водния цикъл на град Велико Търново. „ВиК Йовковци" ООД, гр. Велико Търново е в процес на сключване на договор със специализирана фирма, която да извърши почистване на затлачените тръби и съоръжения в резултат на което градския колектор към Градската пречиствателна станция за отпадъчни води ще бъде отпушен и изтичането на непречистени отпадъчни води в река Янтра при пиково натоварване на канализацията и при дъжд ще бъде преустановено.



РИОСВ- Велико Търново
062/620 358 в.109

http://www.moew.government.bg/?show=news&nid=2130

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ