.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

сряда, 1 ноември 2017 г.

История от 2010 за ВЕЦ Петрово - Разкриха серия от лъжи за фалшиви аварии и обещания на бивши и настоящи политици

24 юли 2010
https://www.struma.com/obshtestvo/razkriha-seriya-ot-luji-za-falshivi-avarii-i-obeshtaniya-na_10135/


5-има кметове се събраха на водохващането над Петрово и с очите си видяха защо от седмица чешмите в селата им са сухи: Река от изворна вода гълта ВЕЦ, майки пълнят туби, перат на ръка, децата се изприщват без баня


Цяла река с чиста питейна вода с дебит около 3 кубика се отклонява от водохващането на Петрово, община Сандански, за производството на ток в старата мини ВЕЦ край селото и е основна причина от години през летните месеци 16 села от съседните Петричка и Санданска община да са със сухи чешми със седмици, установиха при специалното си посещение на водохващането кметът на петричкото село Капатово Огнян Куков, на Кромидово Венета Илиева, на Ново Кономлади Александър Кобуров, на Тополница Любен Маринополски и на санданското село Катунци Георги Коцев.

Другата основна причина е малкият капацитет на стария водопровод, захранващ селата, който не позволява изтичащата за ток чиста карстова вода да бъде вкарана в него, за да се увеличи дебитът му.

Преди две години е изготвен проект за нов водопровод на стойност 18,5 милиона лева. За изготвянето му Санданска и Петричка община платиха по 35 000 лева, но оттогава е замразен. Преди парламентарните избори през 2009 година тогавашните кандидат-депутати от ГЕРБ Любен Татарски от Разлог и Атанас Камбитов от Благоевград и областният координатор на ГЕРБ Костадин Хаджигаев обещаха, че ще направят всичко, за да стане проектът факт, но забравиха обещанието си, коментираха кметовете. Сред местното население се породили съмнения, че далите обещания на избирателите политици от управляващата партия са забравили обещаното, за да не засегнат интересите на мини ВЕЦ - Петрово.

Повече от седмица селата отново са със сухи чешми, кметовете им пак чули старите оправдания от "ВиК", че има много аварии по водопровода. Тъй като нито селските кметове, нито хората вече вярват на оправдания, Огнян Куков, Любен Маринополски, Александър Кобуров и Венета Илиева решиха да направят проверка и да установят причините за сушата във водопроводите, която от години се повтаря всяко лято. Те тръгнаха към водохващането в планина Али Ботуш, на 5 км от село Петрово. Към тях се присъедини и кметът на Катунци Георги Коцев.

Първоначално обяснението за безводието бе, че хора от санданските села Хърсово и Катунци се включват във водопровода и отклоняват вода за поливане. Но когато за пръв път петричките управници лично посетиха петровското водохващане заедно с репортер на "Струма", установиха, че основната причина в селата им да няма вода през лятото е отклоняваната река с питейна вода за петровската мини ВЕЦ. По пътя кметовете не откриха нито една авария на водопровода, на която да работят работници от "ВиК", въпреки че сутринта отново ги излъгали, че има пробив и затова няма вода.

Преди тръгване към водохващането управникът на Капатово Куков описа положението и отправи тежки укори към депутати и управляващи: Кметовете на шестте петрички села Капатово, Тополница, Генерал Тодоров, Марикостиново, Кромидово и Ново Кономлади сме силно притеснени. От седмица пак сме без вода. Постоянно ни отговарят, че има по три-четири аварии на ден, и казваме това на хората, които се мъчат без вода, но вече не ни вярват. Знаем, че дебитът на петровското водохващане е 800-900 литра вода в секунда, а в селата получаваме едва 75 литра в секунда. Мислехме, че вина има административното деление, тъй като петричките села взимаме вода от санданското "ВиК" и се смятахме за пренебрегнати. Но се убедихме, че и в санданското Хърсово нямат вода. Затова отидохме на водохващането да установим причината за липсата на вода и тя се оказа, че е в пилеенето й от ВЕЦ-а.

Проектът за нов водопровод, изготвен от инж. Гешев от София преди две години, предвижда нашите села да получават по 125 литра в секунда, което ще реши тотално проблема. Бяхме излъгани от господата Любен Татарски, Атанас Камбитов и Костадин Хаджигаев. Преди изборите през 2009 година бяха при нас всеки ден и ни обещаваха да решат въпроса с питейната вода. Показваха ни проекта, обещаваха, агитираха ни да гласуваме за тях. Знаехме, че ни лъжат, но се правехме на балами, надявахме се на нещо добро. Нашата работа стана като приказката за момата, която се хвалела: Аз си го лажа, он си ме е...". След изборите тези господа и телефоните не си вдигат. А Татарски обещаваше: Какъв депутат ще съм, ако не мога да намеря 20 милиона лева да направя тоя проект. Нека сега си признае какъв депутат е. Според мен слабо им е лобито в парламента на депутатите от региона. Сега Татарски прехвърля топката на петричкия депутат от ГЕРБ Митко Захов, а той прави срещи с нас, за да покаже, че е заинтересован. Положението е непоносимо, едва спираме хората в селата си от бунт, заключи Куков.

Кметът на Катунци Георги Коцев припомни на колегите си, че и депутатът от ВМРО от предишното народно събрание Борис Ячев също обещавал съдействие за решаването на проблема, и коментира: Към петровския водопровод сме свързани 16 села от Петричка и Санданска община. Карстовият извор е в дълбока пещера над Петрово. При изтичането се отклоняват 2,9 кубика чиста питейна вода, в която живеят пъстърви и раци, за ток в петровската ВЕЦ. Преди години от "ВиК" се опитаха да вкарат водата във водопровода, но той няма такъв капацитет, не може да я поеме и водата се връща. Строен е през 1960 година и е амортизиран. Вода в извора има, а в тръбите няма. А и вецът в Петрово работи 24 часа в денонощието. Единственото решение е новият водопровод, заключи Коцев.

След посещението си на водохващането селските кметове стигнаха до извода, че разходите, които се правят за отстраняването на честите аварии на водопровода, ако има такива, са много повече, отколкото ще струва новият проект. Добре е това да се осъзнае от управляващите, които трябва да поставят интересите на хората над интересите на ВЕЦ-а.

Докато политиците са забравили обещанието си за новия водопровод и нехаят, прикривайки се зад чести аварии, страдат майките и децата в селата. Хората от Ново Кономлади, Капатово и Хърсово всеки ден идват с туби в Кромидово, за да пълнят от уличните чешми, захранвани от стария водопровод, в който кой знае защо вода има. Майката Ани Николова от Кромидово каза: Всяко лято е много трудно без вода. Пълним от уличните чешми, мъкнем и перем на ръце, пералня не можем да включим.

Етърва й Емилия Николова я допълни: Не можем да си изкъпем децата, изприщиха се.

И двете жени бяха категорични: Ако кметовете ни кажат да протестираме, подкрепяме ги и излизаме веднага.



Повече за ВЕЦ Петрово https://dams.reki.bg/0210-dam/0210-dam

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ