.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

понеделник, 6 ноември 2017 г.

История - Уникредит Булбанк продава ВЕЦ "Жребчево" за 7.5 млн. евро

17 ное 2014, 21:00, 12176 прочитания

ВЕЦ "Жребчево", който доскоро беше собственост на "Петрол холдинг", ще премине в ръцете на фирма "КИД 2228" срещу сумата 7.5 млн. евро. Сделката, която беше подготвена още в края на май, вече получи разрешение и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), тъй като става въпрос за обект с издадена лицензия. Според решението на регулатора смяната в собствеността трябва да бъде финализирана до края на годината, като в седемдневен срок страните трябва да представят доказателства пред комисията за нейното сключване. Лицензът за производство на електроенергия е прехвърлен на купувача "КИД 2228" на 3 ноември, откогато е и решението на ДКЕВР.

Как се стигна до сделката

До продажбата на ВЕЦ "Жребчево" се стигна, след като в края на април Уникредит Булбанк обяви отпуснатия заем на "Ню-ко Загора" - фирмата, която управлява ВЕЦ-а, за предсрочно изискуем заради нередовното изпълнение на задълженията по него. След това банката започна изпълнението на договора по особен залог, а именно продажбата на ВЕЦ-а с всички прилежащи активи. Дружеството, което е спечелило процедурата, е фирмата "КИД 2228", която е свързана с бившия депутат от БСП Петър Курумбашев. За да заплати цената по сделката, дружеството сключва договор за инвестиционен кредит с Уникредит Булбанк за сумата 8.8 млн. евро. За целта на 28 май 2014 г. върху ВЕЦ-а се учредява особен залог и ипотека върху придобитите имоти.

Кой купува

Според Търговски регистър фирмата "КИД 2228" е с капитал от 2 лв., като до 29 април 2014 г. е еднолична собственост на "КИД 2225", която е собственост на Петър Курумбашев. В края на април като собственик в него влиза и фирмата "Тракия солар" и се води собственост на Наско Димитров Стоянов. Стоянов участва като собственик и в "Тракия газ", която притежава 5-мегаватовия ВЕЦ "Тъмръш", край село Храбрино, сочи справка в регистъра за издадените гаранции за произход за електроенергията от възобновяеми източници.

Според решението на ДКЕВР, публикувано на тяхната интернет страница, през последните три години дружеството "КИД 2228" не е извършвало дейност и не е реализирало приходи, а само разходи за услуги. Към 31 декември 2013 г. има задължения към доставчици за 1000 лв. и още толкова задължения към собственика.

Освен това при действащите цени за електроенергията, произведена от ВЕЦ, от регулатора пресмятат, че в периода 2014 – 2025 г. ВЕЦ "Жребчево" ще реализира загуба от продажбата на електроенергия и ще трябва да оптимизира разходите си по дейността.

Трудна раздяла

Въпреки решението на "Уникредит" да продаде ВЕЦ "Жребчево" като особен залог, вече бившият собственик "Ню-ко Загора" депозира молба в ДКЕВР за отмяна на искането за отнемане на лицензията и одобрението на сделката, за което обаче няма право. От самата "Ню-ко Загора" коментират, че няколко месеца преди да се пристъпи към продажбата, в банката постъпва предложение от външен потенциален купувач, който обещава връщане на заема и увеличаване на продажбите на електроенергия на ВЕЦ-а на свободния пазар. Това предложение обаче не е взето под внимание от банката. От "Ню-ко Загора" допълват също, че пазарната стойност на централата е максимум 7.5 млн. лв. и че платената двойно по-голяма сума е нереална.

В действителност ВЕЦ "Жребчево", който е с обща мощност от 14.4 мегавата, попада в активите на "Петрол холдинг" чрез дружеството "Ню-ко Загора" през 2006 г. Платената сума за ВЕЦ-а е 4.5 млн. лв. През 2007 г. "Петрол" взима заем от 10 млн. евро от Уникредит Булбанк чрез дъщерното си дружество за предсрочно погасяване на кредитни експозиции на "Петрол холдинг". Плащанията по заема обаче спират, а "Ню-ко Загора" не е в състояние да го обслужва, което води и до продажбата на водната централа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ