.Посетете основния ми блог РЕКИ.БГ

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Общините Банско и Разлог се отказват от биосферен парк на ЮНЕСКО в Пирин




Общините Банско и Разлог се отказват от биосферен парк на ЮНЕСКО в Пирин

Баюви дупки – Джинджирица" е един от най-старите резервати в България
София, 16 ноември 2017 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че общините Банско и Разлог торпилират международния имидж на България в областта на опазване на околната среда.

В петък, 17 ноември 2017 г. ще се проведе работно заседание на Националния комитет по Програмата „Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО. Това ще стане в Министерство на околната среда и водите.

В дневния ред на срещата ще бъдат връчени дипломите на ЮНЕСКО за четирите нови български биосферни парка - „Централен Балкан", „Червената стена", „Сребърна" и „Узунбуджак", както и други теми.

На заседанието ще се обсъди и решение за заличаване на биосферен резерват „Баюви дупки – Джинджирица" от списъка на ЮНЕСКО поради несъгласие от страна на общините Банско и Разлог на тяхна територия да има биосферен парк от съвременен тип.

Съвременните биосферни паркове (резервати) са примери за устойчиво развитие, където опазването на природата се съчетава по хармоничен начин със социално икономическото развитие съобразно националното и международното законодателство. Явно устойчивото развитие не е цел на общините Банско и Разлог, след като се отказват от международното признание на биосферния резерват Баюви дупки – Джинджирица и са заявили своето решение за изключване от Световната мрежа на биосферните резервати.

Биосферният резерват „Баюви дупки – Джинджирица" се намира на територията на Национален парк Пирин и е един от най-старите в България, обявен още през 30-те години на ХХ век. Изпадането му от списъка на бисферните резервати на ЮНЕСКО не спира строгата му защита според българското законодателство, но показва нежелание на определени управници да работят за устойчиво опазване на българската и световна природа.

През последната година над 100 хиляди души от цял свят са подписаха срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа Натура 2000. С директен имейл всички тези хора призовават примиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за доработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще съсипят планината и поминъка на местните хора.

Петицията продължава на wwf.bg/pirin
В коалицията „За да остане природа в България" членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение „Байкария", Сдружение „Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение „Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение „Щастливеца", гражданска група „Да спасим Иракли", „Граждани за Рила" и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ